Att kunna planera sin resa eller transport och veta att tåget kommer fram i tid är en grundförutsättning för förtroendet för järnvägen. Det är också helt avgörande för kundnöjdheten.
Projektet ”Tillsammans för tåg i tid” (TTT) är att säkerställa att järnvägsbranschen arbetar för att öka förtroendet för järnvägen och att punktligheten motsvarar resenärers och godstransportköpares behov. TTT handlar om att, gemensamt i branschen, systematiskt och långsiktigt förbättra punktligheten i järnvägstrafiken.
Branschsamarbetet startade som ett svar på ökande kritik i media och från resenärer om bristande punktlighet i tågtrafiken. Tågens punktlighet motsvarade inte kundernas förväntningar på ett tillförlitligt järnvägssystem. Eftersom olika tågslag gemensamt nyttjar samma system, valdes initialt att fokusera på systempunktlighet, det vill säga tågens punktlighet till slutstation. Målet som har sattes är att 95 procent av såväl persontågen som godstågen ska ankomma till slut-station inom en marginal på fem minuter efter utsatt tid år 2020.
Näst efter säkerhet är punktlighet den viktigaste frågan för järnvägen. Sett till hela systemet når 9 av 10 tåg sin slutstation i tid, men vi vet att utfallet på vissa sträckor och under vissa tider är betydligt lägre. Detta projekt skall därför utvärderas årligen och resultatet redovisas på JBS resultatkonferens.
Antalet tågförseningstimmar i Sverige uppgår årligen till knappt 100 000. Godstågen svarar för drygt 60 procent av förseningstimmarna men utgör endast cirka en sjundedel av antalet framförda tåg till slutstation. Försenade godståg stör framför allt andra godståg, och försenade persontåg stör framför allt andra persontåg.
Åtta områden står för 80 procent av alla förseningar
TTT (Tillsammans för tåg i tid) ska fokusera inledningsvis på att göra en grundlig analys och en problembeskrivning av punktlighetsfrågan i Sverige. Det har lett till att man har kraftsamlat insatser till åtta områden som visat sig påverka punktligheten mest. De är; Infrastruktur, Obehöriga i spår, Avgångstid, Fordon, Från utland, Banarbete, Trafik- och resursplanering samt Operativ trafikering. Inom ramen för samarbetet ingår också att lyfta frågor om Trafikinformation och hantering i stört läge.
Dom övergripande mål för samarbetet är:
Mål 1:
95 procent av alla tåg ska ankomma sin slutstation senast fem minuter efter ordinarie tidtabell.
Mål 2:
80 procent av resenärerna ska vara nöjda med den information de fått vid störningar.
Leave a reply